Katsastuksen tarkoituksena on ylläpitää ja kehittää veneilyturvallisuutta ohjaamalla ja opastamalla veneilijöitä veneidensä hoitoa, varustamista ja varusteiden käyttötaitoa koskevissa asioissa sekä turvallisuusmyönteisten asenteiden omaksumisessa.

Katsastus tehdään purjehduskauden alussa kesäkuun loppuun mennessä ja se on voimassa seuraavaan vuoden kesäkuun loppuun. Katsastettu vene merkitään kotiseuran venerekisteriin. Ainoastaan katsastetuilla veneillä on oikeus seuran venepaikkaan sekä oikeus käyttää seuransa lippua! Katsastukset tehdään Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n katsastusjärjestelmän mukaisesti.

Kerhon katsastajat ovat myös valmiina vastaamaan katsastusta koskeviin kysymyksiin.

Kerholla on tällä hetkellä kuusi koulutettua katsastajaa, joilla on voimassa oleva katsastuslupa. Koulutamme uusia katsastajia Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n katsastuskursseilla tarpeen vaatiessa, asiasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä katsastuspäällikköön.

Veneen katsastus jaetaan runkokatsastukseen ja vuosikatsastukseen

  • Runkokatsastus tehdään uudelle veneelle ja tämän jälkeen joka viides vuosi eli silloin kun venetodistuksen katsastusmerkintäsarake on täynnä sekä silloin, kun vene on vaihtanut omistajaa tai rekisteröintiseuraa. Runkokatsastuksessa tarkastetaan veneen runko ja tekniikka, mm. ohjauslaitteet, voimansiirtolaitteet ja läpiviennit sekä moottori. Veneen tulee tällöin olla maissa. Rungon katsastusta suoritettaessa veneessä ei tarvitse olla merenkulku- ja muita varusteita. Maissa olevan veneen rungon katsastus voidaan suorittaa edellisen vuoden puolella seuravaa purjehduskautta varten. Sovi erikseen jonkin katsastajan kanssa.
  • Vuosikatsastus suoritetaan joka vuosi kun vene on täysin varusteltu ja vesillä. (Myös rungonkatsastusvuonna) Siinä tarkastetaan turvallisuuteen vaikuttavat varusteet ja laitteet. Varmistathan, että veneestäsi löytyy kaikki vaadittavat varusteet katsastushetkellä!  Huom! Pakollisen sammuttimen tulee olla leimattu tai valmistettu katsastusvuonna.

Katsastukset suoritetaan Otsolahdessa pääasiassa torstaisin klo 18 alkaen (2.5.2024 poikkeuksellisesti vasta klo 19). Viikoilla 19 ja 25 katsastukset ovat poikkeuksellisesti tiistaina. Varsinaisina katsastusaikoina suoritetut katsastukset ovat maksuttomia. Katsastuksesta muualla kuin Otsolahdessa voidaan periä matkakulukorvaus.

Katsastuksiin ilmoittaudutaan nettisvuilla olevan kalenterin kautta. Ilmoittautuminen on auki katsastuspäivänä klo 16 saakka. Jälkikäteen voi tarpeen vaatiessa ilmoittautua kerhon toimistossa olevalle listalle katsastuspäivänä klo 18. Katsastukset pyritään tekemään ilmoittautumisjärjestyksessä.

 Huom! jos mikään varsinainen katsastuspäivä ei sovi, ota yhteys johonkin katsastajaan.

Jos veneesi on muualla kuin Otsolahdessa, ota yhteys johonkin katsastajaan ja sovi hänen kanssaan kummallekin sopiva ajankohta.

Katsastus on pakollinen TaVK venepaikalla oleville veneille. Viimeinen katsastuspäivä on ti 18.6.2024.  Sen jälkeen katsastuksesta peritään hallituksen päättämä maksu (100€ vuonna 2024). Tällaisesta katsastuksesta on etukäteen sovittava jonkun katsastajan kanssa. 30.9.2024 jälkeen ei enää suoriteta vuosikatsastuksia.

 

Uusi jäsen.

Jos tuot uuden veneesi vesillelaskettuna kerhon laituripaikalle, sen rungonkatsastus suoritetaan telakointikaudella 2024-25.

Katsastaja voi halutessasi tulla katsomaan veneesi varustusta ja antamaan neuvoja, mutta se ei ole SPV:n sääntöjen mukainen loppuun saakka suoritettu katsastus. Laituripaikkaoikeutesi säilyy, mikäli rungon katsastus suoritetaan ennen seuraavaa vesillelaskua.